Otwieramy sklep spożywczo przemysłowy – koszty i zyski

Otwieramy sklep spożywczo przemysłowy – koszty i zyski

Jeżeli szukamy pomysłu na biznes i dobrym rozwiązaniem wydaje nam się otwarcie sklepu spożywczo – przemysłowego to rzeczywiście może się to okazać pomysłem finansowo opłacalnym. Nie mniej jednak warto wiedzieć, że otwarcie takiego sklepu to niemałe koszty. Robiąc ewentualny biznesplan te koszty na pewno będą różne w zależności od tego, czy dysponujemy jakąś nieruchomością, którą można wykorzystać do otwarcia sklepu. Jeśli mamy działkę budowlaną to też już będzie coś. W każdym razie zakładając, że nie mamy nic to koszty postawienia sklepu wraz z kupnem odpowiedniej działki wyniosą około dwustu tysięcy złotych. Tyle trzeba liczyć na wybudowanie budynku wraz z całą infrastrukturą. Do tego musimy doliczyć pierwsze zatowarowanie, które koszty będą różne w zależności od zakresu asortymentu, jaki chcemy oferować. Trzeba jednak liczyć się z kosztem około stu tysięcy złotych w wersji optymistycznej. Miesięczne koszty pracowników i kierownika sklepu , który wszystko ogarnie to około trzydziestu tysięcy złotych. Do tego wszystkie opłaty, rachunki i licencje. Zatem miesięcznie będziemy musieli wydawać około czterdziestu tysięcy złotych. Żeby miesięcznie uzyskać około dziesięciu tysięcy dochodu przed opodatkowaniem to musimy znaleźć dwustu klientów, którzy wydają u Nas w ciągu miesiąca około ćwierć tysiąca złotych. To oczywiście możliwe w każdej średniej wielkości miejscowości. Zatem inwestycja jest to duża i duże pieniądze, które trzeba wkładać co miesiąc. Ale inwestycja w taki biznes może się opłacić, bo tak naprawdę to spokojnie klientów powinno być więcej a i zostawianych w sklepie pieniędzy na jednego mieszkańca też przypadnie zdecydowanie więcej.

Leave a Reply